WhatsApp
Yükleniyor...

Mekanik Otomasyon

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

24 Ocak 2022, 01:34 0 Yorum 474 Okuma

Mekanik Otomasyon Sistemleri

Mekanik otomasyon nedir ile başlayıp, mekanik otomasyon sistemi, firmaları, malzemeleri ve otomasyon mekanik tesisat yer alıyor.

Mekanik Otomasyon Nedir?

Mekanik otomasyon; herhangi bir insan faktörü olmadan üretimin veya diğer işlemlerin sağlanmasıdır. Buradaki iş ve işlemler, bilgisayar temelli sistemlerin verdiği komutlar ile makinalar tarafından yapılır. İnsan faktörü sadece bilgisayar üzerinden kodların girilmesinde etkili iken, diğer alanlarda etkili değildir. Eğer üretim alanında insan faktörünün ciddi bir ağırlığı var ise o sistemler, yarı mekanik otomasyon olarak isimlendirilir. İnsan faktörünün ağırlığı yok ise tam mekanik otomasyon adı verilir.

Mekanik otomasyon için yapılan çok farklı tanımlamalar bulunur. Bunlardan birisi de, bilgisayar ve elektronik tabanlı sistemlerin üretimi yaptığı ve gerekli kontrolleri sağladığı sistemlerdir. Burada temel hedef ekonomik ve hızlı üretim gibi görülebilir. Ancak temel hedefin hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve rekabet gücünün arttırılması olduğu unutulmamalıdır.

Mekanik Otomasyon Sistemi

Mekanik otomasyon sistemi; üretim ve diğer işlemlerin yapılmasını sağlamak için bilgisayar tabanlı makinaların (robotların) kullanılmasıdır. Bu sistemlerde yer alan mekanik cihazlar ve yazılımlar, hizmet ve mal üretiminde verimliliği en üst seviyeye çıkarır. Bu sistemler, insan gücüne daha az ihtiyaç duyulmasını sağlar.

Mekanik otomasyon sistemi, uzun bir süre önce üretim alanına girmiştir. Günümüzde bu sistemlerin gelişiminin halen devam ettiğini söylemek yanlış olmaz. Geçmişte otomasyon sistemleri, bir üretim bandında ilerleyen ürüne otomatik olarak yapılan işlemlerden meydana geliyordu. Günümüzde ise sisteme eklenen denetim mekanizması ve yapay zeka ile yaşanan herhangi bir sorunun yine sistem tarafından çözülmesini sağlar. Ayrıca yapay zeka, sorunlara akılcı çözümler bulur ve anına uygular. Bu sistemlerin yakın zamanda daha da geliştirilerek endüstri 4.0 devriminin tam anlamıyla gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Mekanik Otomasyon Firmaları

Mekanik otomasyon firmaları; otomasyon sistemlerinin kurulumunu profesyonel olarak sağlayan firmalardır. Bu firmaların özellikleri arasında ciddi farklılıklar olabilir. Çünkü mekanik otomasyon çok geniş bir alandır ve kullanım alanı çok fazladır. Bazen devasa bir fabrika için bu sistemler kurulurken, bazen de daha küçük çaplı bir atölye için kurulması söz konusu olabilir. Buna bağlı olarak mekanik otomasyon firmaları tarafından verilen hizmetler arasında farklılıklardan bahsedilebilir.

Mekanik otomasyon firmaları tarafından kurulan sistemler, üretim verimliliği ve hızı açısından ciddi avantajlar sağlar. Ancak bahse konu işlemin beklentileri karşılaması için doğru firmanın tercih edilmesi son derece önemlidir.

Mekanik Otomasyon Malzemeleri

Mekanik otomasyon malzemeleri, bu özel sistemlerin görevlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmesi için sistem yer alan malzemelerdir. Bu sistemlerde kullanılan malzemeler, sistemin özelliklerine ve kullanıldığı alana bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak kullanılan malzemelerin genel olarak şunlar olduğu söylenebilir:

  • Servo motorlar
  • Duyar elemanlar
  • Termostatlar
  • Kontrol vanaları
  • Programlanabilir kontrol panelleri
  • Motor hız kontrol üniteleri
  • Tesisat komponentleri
  • Fan Coil Ekipmanları

Buradaki listenin uzatılabilmesinin mümkün olduğu unutulmamalıdır.

Otomasyon Mekanik Tesisat

Otomasyon mekanik tesisat; binalarda ve daha farklı yapılarda yer alan mekanik tesisatın otomasyon sistemi ile işlevini yerine getirmesidir. Klima santralleri, su depoları, jet fanlar, pis su pompaları ve soğutma pompaları gibi farklı türden aletin tek bir merkezden kontrolü, raporlanması ve çalıştırılması, otomasyon mekanik tesisat ile mümkün olur.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum