WhatsApp
Yükleniyor...

Web Site Hızlandırma

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

14 Şubat 2022, 01:31 0 Yorum 398 Okuma

Google arama sayfasında üst sıralarda çıkmanın ve dolayısıyla rakiplerinize fark atmanın en önemli yollarından biri olarak site hızı gösterilir. Eğer web sitenize gerçekten emek veriyorsanız ve sıralama sonuçlarında iyi yerlere gelsin istiyorsanız, kesinlikle hızlı bir siteye ve yine hızlı açılan sayfalara da ihtiyacınız var demektir.

Profesyonel SEO işleminde Dodo Bilişim Türkiye'de kendini kanıtlamış ve 1. Sıradadır. Google'nin özel algoritmasına göre düzenli olarak çalışan "Dodo Bilişim" yazılımlarını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

İçerikleriniz ne kadar kaliteli ve bilgi verici olursa olsun, eğer site yüklenme hızınız yavaşsa üst sıralara yükselmeniz çok zor olacaktır. “Site hızı neden önemli” diye soran birçok web sitesi sahibi vardır. Google’un sıralama algoritmaları arasında 200’ün üzerinde farklı madde mevcuttur. Bunlar arasında ilk üç maddede sayfa açılış hızı yer alır.

Özellikle kullanıcı deneyimi olarak bilinen kriter uyarınca, ziyaretçileri memnun etmek için mutlaka hızlı bir site inşa etmek gerekir. Kullanıcı deneyimi olarak bilinen husus, ziyaretçilerin web sitenizde gerçekten aradıkları şeyleri bulmaları ve sitenizi hemen kapatmamaları olarak da söylenebilir. Diğer bir deyişle, sitenizi tıklayanların beklerken sıkılmayacağı ve sayfalar arasında hızlı şekilde dolaşabileceği bir site dizayn edilmelidir. 

1. Hosting Seçimi

Web sitelerinin adeta bel kemiği olan hosting, site hızlandırma konusunda son derece önemli unsurlardan biridir. Kalitesiz, ucuz ve sürekli hizmet değerlerinde sorun yaşanan web hosting firmaları ile çalışmak sadece site hızınızı değil, diğer tüm performans değerlerinizi de olumsuz etkiler. Bu sebeple hosting firması seçerken bazı kriterleri göz önünde tutmanız gerekir.

Hosting seçiminde ilk unsur firmanın sunduğu yüksek uptime süresidirWeb site hızlandırma yanı sıra SEO değerleri için de önemli olan bu süre mümkün olan en üst seviyede tutulmalıdır. Şayet sunucu ile siteniz arasındaki bağlantının kopması demek, sitenize erişimin de durması anlamına gelir. Bu da direkt olarak ziyaretçi sayınızın düşmesi demektir.

Php Siteler en iyi ve en hızlı şekilde Linux Hosting'de çalışır.

2. Doğru Tema Seçimi

Web sitesinin yavaş açılmasında, kullanılan tema seçimi de etkili olabilir. İyi optimize edilmeyen ve özensizce kodlanmış bir web sitesi yavaş açılacağından, hem site içi (on-page) SEO değerleri hem de kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenir. Bu nedenle tema seçimi yapmadan önce siteye ait responsive tasarımının bulunmasına, gereksiz CSS ve Java Script kodlarına sahip olunmamasına özen gösterilmelidir.

Temalarınızda kaynak kodlarda şişme meydana gelirse bu da web sitenizin yavaş açılmasına sebeb olabilir.

3. HTTP İsteklerini Azaltma

Yapılan çalışmalara göre bir web sitesinin yüklenme süresinin %80’lik kısmını, farklı bölümlerde kullanılan resim, görsel, CCS komutları ve komut dosyası indirme ile geçen süre belirler. Bu nedenle web sitesinin sahip olduğu http istekleri, yine web sayfaların hızlı açılmasındaki rol oynayan en büyük etmen olarak kabul edilir.

Web sitenizi analiz ederken Chrome tarayıcı sayesinde kaç tane HTTP isteği olduğunu görebilirsiniz. Analiz etmek için mouse ile sağ tık yapın, sırasıyla “İncele” ve “Network” seçeneklerine tıklayın. Açılan yeni pencerede HTTP istediğinin adı (name), boyutları (size), yüklenme süresi (time) karşınıza çıkar. İsteklerin sayısını azaltmak sitenizi  hızlandıracağından, tüm dosyaları gözden geçirmeli ve gereksiz olanları kaldırmanız gerekir.

web-site-hizlandirma

 

4. Cache (Önbellek) Etkinleştirme

Ziyaretçiler bir web sitesine tıkladıklarında, sayfadaki ögeler bilgisayarın geçici depolama alanında saklanır. Daha sonra aynı site yeniden ziyaret edildiğinde, ilgili dosyalar indirilmeye gerek kalmadan bilgisayarın depolama alanından yüklenir. Özetle, cache sistemi web sitesindeki bütün sayfaların ve dosyaların, önbelleğe alınmış, küçültülmüştür formlarını oluşturur. Bu da veritabanının sorgusunu azaltacağından sitenin hızlı açılmasını sağlar.

WordPress tabanlı bir web siteniz varsa ve site hızı nasıl artar sorusuna yanıt arıyorsanız, wp hız eklentileri arasında yer alan Wp rocket & fastest cache son derece ideal site hızı artırıcı eklentiler arasındadır. Bunların dışında ek olarak ücretsiz kullanım seçeneği sunan Litespeed cache eklentilerini kullanmanız önerilir.

5. Görselleri Optimize Etme

Web sayfalarında kullanılan resim ve diğer türdeki görseller, site açılış hızını etkileyen bir başka önemli etmen arasında sayılır. Özellikle iyi optimize edilmemiş ve sıkıştırılmamış yüksek boyutlu görseller, sunucunun yanıt hızına bağlı olarak geç yüklenecek bu da sayfanın geç açılmasına sebep olacaktır. Böylece site hızı oranı, geç yüklenme sonucu düşmeye başlar. 

Web sitesi hızına etki eden yüksek boyutlu görseller varsa, web sitenizdeki bu görsellerin boyutlarını küçültmeniz gereklidir. Bunu, sunucunuza yüklenme yapmayan, alanında basit bir photoshop programı ile yapabileceğiniz gibi, WP Smush, ShortPixel, EWWW Image Optimizer, Imagify Image Optimizer gibi pek çok WordPress eklentisi ile de gerçekleştirebilirsiniz.

Site Hızına Etki Eden Diğer Faktörler

Web sayfalarının açılış hızına etki eden en önemli etmenler ve çözüm önerileri yukarıda sıralanmıştır. Ancak tabii ki site hızı konusunda dikkat edilmesi gereken diğer öğelere de aynı özenin gösterilmesi gerekir. Site hızlandırma teknikleri konusunda tüm çalışmalar tamamlandığında, yapılan ölçüm sonucunun siteyi ne oranda hızlandırdığı zaten görülür hale gelecektir.

Site hızlandırma konusunda dikkat edilmesi gereken diğer öneriler kısaca özetlenmek istenirse;

  • Ana sayfada yer alan yazıların özet versiyonlarını göstermek,
  • Ortalama 2000 kelime ve üzerindeki içerikleri farklı sayfalara bölmek,
  • Veritabanını yedekledikten sonra veritabanı optimizasyonu yapmak,
  • Hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP) kullanımına özen göstermek,
  • CDN (Content Delivery Network) servis kullanmaya dikkat etmek,
  • Web sitesini daima güncel tutmak,
  • Eskiden kullanılmış eklentilere ait tüm kalıntıları temizlemek,
  • cPanel ve PHP sürümünü yükseltmek,
  • WordPress tabanlı sitelerde admin paneli ayarlarını düzenlemek,
  • Kullanılmayan ve gereksiz eklenti ve temaları kaldırmak,
  • FTP’de yer alan error_log dosyalarını temizlemek,
  • Google dışındaki arama motorlarının taramasını sınırlandırmak için robot.txt dosyasında crawl-delay ile sınırlandırma yapmak,
  • Gzip sıkıştırma ve Keep-Alive özelliklerini aktive etmek.
  • Wp-config.php dosyasına define kodunu ekleyerek cron işlemlerini iptal etmek.

Bizi takip etmeyi unutmayın. Güncel ve gelişen teknolojiyle Dodo Bilişim her zaman yanınızda!

Okuyucu Yorumları

0 Yorum